Entrance with a Single Front Door Ideas and Designs

Clapham Common Home
Clapham Common Home
Elena Romanova InteriorsElena Romanova Interiors
Design ideas for a traditional entrance in London with grey walls, a single front door, a black front door, multi-coloured floors, wainscoting and a dado rail.
Red House Lane
Red House Lane
Clare Elise InteriorsClare Elise Interiors
Photo of a classic foyer in Surrey with white walls, a single front door and a grey front door.
Coulais House
Coulais House
THISS StudioTHISS Studio
Contemporary boot room in London with blue walls, a single front door, a glass front door and grey floors.
Country Home, Gloucestershire
Country Home, Gloucestershire
Justin Van Breda LondonJustin Van Breda London
Photo of a farmhouse foyer in Gloucestershire with beige walls, dark hardwood flooring, a single front door, a white front door and brown floors.
Phillimore Gardens
Phillimore Gardens
BetterPADBetterPAD
Beautiful hallway space allowing for plenty of natural light flooding through. No detail has been overlooked in the refurbishment of the upper levels. Stunning new finishes, along with strategically placed lighting and high quality joinery throughout, elevate the space to a whole new level.
Isle of Wight Holiday Home
Isle of Wight Holiday Home
Imperfect InteriorsImperfect Interiors
We added tongue & groove panelling, built in benches and a tiled Victorian floor to the entrance hallway in this Isle of Wight holiday home
Medium sized traditional vestibule in London with white walls, ceramic flooring, a single front door, a blue front door, multi-coloured floors, panelled walls and a feature wall.
The Stocks
The Stocks
Mark Wray ArchitectsMark Wray Architects
Design ideas for a rural entrance in Wiltshire with a single front door and a medium wood front door.
Mud Room and Garage Entry Corridor in lake House
Mud Room and Garage Entry Corridor in lake House
A Lantz Design and Lantz CollectiveA Lantz Design and Lantz Collective
Designed by Interior Designer, A. Lantz Design, this Lake Charlevoix project was featured on the cover of Traditional Home magazine! This home's side entry is in between the home's garage access and laundry room. A perfect location to slip in and kick off one's Sperry's or rain boots. A perfect built-in bench adds functional seating and plenty of storage. We covered the walls with a beautiful navy blue grass cloth wallcovering to add texture to the small space without over powering it. The slate-colored concrete floor tiles cool the space while the rattan circular rug and fluidity and warmth.
Katherine & Robert's Rowhouse
Katherine & Robert's Rowhouse
Residents UnderstoodResidents Understood
Bonnie Sen
Design ideas for a medium sized traditional foyer in DC Metro with blue walls, dark hardwood flooring, a single front door and a black front door.
Arthur Avenue
Arthur Avenue
The Walker Group, Ltd.The Walker Group, Ltd.
Medium sized traditional boot room in Chicago with blue walls, porcelain flooring, a single front door, a white front door and grey floors.
Old Irving Park Kitchen Remodel
Old Irving Park Kitchen Remodel
TKS Design GroupTKS Design Group
Download our free ebook, Creating the Ideal Kitchen. DOWNLOAD NOW For many, extra time at home during COVID left them wanting more from their homes. Whether you realized the shortcomings of your space or simply wanted to combat boredom, a well-designed and functional home was no longer a want, it became a need. Tina found herself wanting more from her Old Irving Park home and reached out to The Kitchen Studio about adding function to her kitchen to make the most of the available real estate. At the end of the day, there is nothing better than returning home to a bright and happy space you love. And this kitchen wasn’t that for Tina. Dark and dated, with a palette from the past and features that didn’t make the most of the available square footage, this remodel required vision and a fresh approach to the space. Lead designer, Stephanie Cole’s main design goal was better flow, while adding greater functionality with organized storage, accessible open shelving, and an overall sense of cohesion with the adjoining family room. The original kitchen featured a large pizza oven, which was rarely used, yet its footprint limited storage space. The nearby pantry had become a catch-all, lacking the organization needed in the home. The initial plan was to keep the pizza oven, but eventually Tina realized she preferred the design possibilities that came from removing this cumbersome feature, with the goal of adding function throughout the upgraded and elevated space. Eliminating the pantry added square footage and length to the kitchen for greater function and more storage. This redesigned space reflects how she lives and uses her home, as well as her love for entertaining. The kitchen features a classic, clean, and timeless palette. White cabinetry, with brass and bronze finishes, contrasts with rich wood flooring, and lets the large, deep blue island in Woodland’s custom color Harbor – a neutral, yet statement color – draw your eye. The kitchen was the main priority. In addition to updating and elevating this space, Tina wanted to maximize what her home had to offer. From moving the location of the patio door and eliminating a window to removing an existing closet in the mudroom and the cluttered pantry, the kitchen footprint grew. Once the floorplan was set, it was time to bring cohesion to her home, creating connection between the kitchen and surrounding spaces. The color palette carries into the mudroom, where we added beautiful new cabinetry, practical bench seating, and accessible hooks, perfect for guests and everyday living. The nearby bar continues the aesthetic, with stunning Carrara marble subway tile, hints of brass and bronze, and a design that further captures the vibe of the kitchen. Every home has its unique design challenges. But with a fresh perspective and a bit of creativity, there is always a way to give the client exactly what they want [and need]. In this particular kitchen, the existing soffits and high slanted ceilings added a layer of complexity to the lighting layout and upper perimeter cabinets. While a space needs to look good, it also needs to function well. This meant making the most of the height of the room and accounting for the varied ceiling features, while also giving Tina everything she wanted and more. Pendants and task lighting paired with an abundance of natural light amplify the bright aesthetic. The cabinetry layout and design compliments the soffits with subtle profile details that bring everything together. The tile selections add visual interest, drawing the eye to the focal area above the range. Glass-doored cabinets further customize the space and give the illusion of even more height within the room. While her family may be grown and out of the house, Tina was focused on adding function without sacrificing a stunning aesthetic and dreamy finishes that make the kitchen the gathering place of any home. It was time to love her kitchen again, and if you’re wondering what she loves most, it’s the niche with glass door cabinetry and open shelving for display paired with the marble mosaic backsplash over the range and complimenting hood. Each of these features is a stunning point of interest within the kitchen – both brag-worthy additions to a perimeter layout that previously felt limited and lacking. Whether your remodel is the result of special needs in your home or simply the excitement of focusing your energy on creating a fun new aesthetic, we are here for it. We love a good challenge because there is always a way to make a space better – adding function and beauty simultaneously.
2014 Parade Home - Lehi
2014 Parade Home - Lehi
Carrick Custom Home DesignCarrick Custom Home Design
Built by Highland Custom Homes
Medium sized traditional hallway in Salt Lake City with medium hardwood flooring, beige walls, a single front door, a blue front door and beige floors.
Whole Home Renovation & Addition - Westwood, MA
Whole Home Renovation & Addition - Westwood, MA
J.P. Hoffman Design BuildJ.P. Hoffman Design Build
As seen in this photo, the front to back view offers homeowners and guests alike a direct view and access to the deck off the back of the house. In addition to holding access to the garage, this space holds two closets. One, the homeowners are using as a coat closest and the other, a pantry closet. You also see a custom built in unit with a bench and storage. There is also access to a powder room, a bathroom that was relocated from middle of the 1st floor layout. Relocating the bathroom allowed us to open up the floor plan, offering a view directly into and out of the playroom and dining room.
Foyers, Hallways & Mudrooms
Foyers, Hallways & Mudrooms
Clean DesignClean Design
Regan Wood Photography
Inspiration for a classic boot room in New York with beige walls, a single front door, a white front door and white floors.
Hillside Farmhouse
Hillside Farmhouse
Albert, Righter & Tittmann Architects, Inc.Albert, Righter & Tittmann Architects, Inc.
Hillside Farmhouse sits on a steep East-sloping hill. We set it across the slope, which allowed us to separate the site into a public, arrival side to the North and a private, garden side to the South. The house becomes the long wall, one room wide, that organizes the site into its two parts. The garage wing, running perpendicularly to the main house, forms a courtyard at the front door. Cars driving in are welcomed by the wide front portico and interlocking stair tower. On the opposite side, under a parade of dormers, the Dining Room saddle-bags into the garden, providing views to the South and East. Its generous overhang keeps out the hot summer sun, but brings in the winter sun. The house is a hybrid of ‘farm house’ and ‘country house’. It simultaneously relates to the active contiguous farm and the classical imagery prevalent in New England architecture. Photography by Robert Benson and Brian Tetrault
Waltham, MA - New Construction Condo Remodel
Waltham, MA - New Construction Condo Remodel
Rebel BuildersRebel Builders
After receiving a referral by a family friend, these clients knew that Rebel Builders was the Design + Build company that could transform their space for a new lifestyle: as grandparents! As young grandparents, our clients wanted a better flow to their first floor so that they could spend more quality time with their growing family. The challenge, of creating a fun-filled space that the grandkids could enjoy while being a relaxing oasis when the clients are alone, was one that the designers accepted eagerly. Additionally, designers also wanted to give the clients a more cohesive flow between the kitchen and dining area. To do this, the team moved the existing fireplace to a central location to open up an area for a larger dining table and create a designated living room space. On the opposite end, we placed the "kids area" with a large window seat and custom storage. The built-ins and archway leading to the mudroom brought an elegant, inviting and utilitarian atmosphere to the house. The careful selection of the color palette connected all of the spaces and infused the client's personal touch into their home.
Kenilworth Project - Mid Century Modern Whole House Remodel
Kenilworth Project - Mid Century Modern Whole House Remodel
Haven Design and ConstructionHaven Design and Construction
The original foyer of this 1959 home was dark and cave like. The ceiling could not be raised because of AC equipment above, so the designer decided to "visually open" the space by removing a portion of the wall between the kitchen and the foyer. The team designed and installed a "see through" walnut dividing wall to allow light to spill into the space. A peek into the kitchen through the geometric triangles on the walnut wall provides a "wow" factor for the foyer.
Modern Farmhouse
Modern Farmhouse
Sheila Mayden InteriorsSheila Mayden Interiors
Christian J Anderson Photography
Design ideas for a medium sized modern foyer in Seattle with grey walls, a single front door, a dark wood front door, medium hardwood flooring, brown floors and feature lighting.
Minneapolis Charmer
Minneapolis Charmer
Locale Design BuildLocale Design Build
This is an example of a country boot room in Minneapolis with grey walls, a single front door, a glass front door and black floors.
St. Paul Remodel
St. Paul Remodel
Kuhl Design Build LLCKuhl Design Build LLC
Troy Gustafson
Photo of a medium sized classic boot room in Minneapolis with grey walls, medium hardwood flooring, a single front door and a dark wood front door.

Entrance with a Single Front Door Ideas and Designs

1
United Kingdom
Tailor my experience with cookies

Houzz uses cookies and similar technologies to personalise my experience, serve me relevant content, and improve Houzz products and services. By clicking ‘Accept’ I agree to this, as further described in the Houzz Cookie Policy. I can reject non-essential cookies by clicking ‘Manage Preferences’.