Holton StreetContemporary Kitchen, London

Set within the Carlton Square Conservation Area in East London, this two-storey end of terrace period property suffered from a lack of natural light, low ceiling heights and a disconnection to the garden at the rear.

The clients preference for an industrial aesthetic along with an assortment of antique fixtures and fittings acquired over many years were an integral factor whilst forming the brief. Steel windows and polished concrete feature heavily, allowing the enlarged living area to be visually connected to the garden with internal floor finishes continuing externally. Floor to ceiling glazing combined with large skylights help define areas for cooking, eating and reading whilst maintaining a flexible open plan space.

This simple yet detailed project located within a prominent Conservation Area required a considered design approach, with a reduced palette of materials carefully selected in response to the existing building and it’s context.

Photographer: Simon Maxwell

Medium sized contemporary l-shaped kitchen in London with concrete flooring. —  Houzz
Related Photo Topics
This photo has 2 questions
atenka wrote:30 Oct 2018
  • PRO
    Paper House Project

    Thanks for getting in touch. Yes, the polished concrete slab incorporated underfloor heating.


    Thanks


    James

Alexandra Kotsias wrote:14 Jul 2018

What Houzz contributors are saying:

smwarwick
Sarah Warwick added this to 10 Ways to Introduce Stylish Wall Lights into Your Kitchen1 Mar 2018

A final look at the back of this large extension illustrates how matching isn’t important for the wall lights in the two different areas – the style and materials are sympathetic, and the different colours help to delineate the individual zones.When you’re planning lighting for different parts of the kitchen, talk to your electrician about putting the lights on different circuits, so they can be operated independently.See 10 wall lights that don’t need wiring in

joannasimmons
Jo Simmons added this to Kitchen Tour: Polished Concrete and Reclaimed Finds in a London Kitchen13 Jul 2016

The L-shape of the extension features a square space at its heart, which contains the kitchen and dining area, and a smaller area extending out at the rear, which opens onto the garden. “It’s a perfect spot for sitting and reading,” says Davies.How to create zones to organise your home

owldesign
Owl Design added this to Illuminating Ways to Boost the Natural Light in Your Home1 Jun 2016

Add light-reflective materialsThink about the materials you use in your home and opt for ones that help reflect the light. Bright white walls and pale neutrals will bounce back daylight and enhance the calm, spacious feel a well-lit room provides. Here, the polished concrete floor also helps to rebound the sunlight.

What Houzzers are commenting on:

sanjayf
Therealculinaryjedi added this to Three Tree Point (Nata+Sanjay)25 Sep 2019

more polished concrete heated floors

homesa_ha
Homesa General Contractors Inc. added this to Small Spaces Tips and Tricks12 Aug 2019

Take advantage of natural light as much as you can, which will open up your space.

jaygentle
Prestige Build and Management Ltd added this to Rear extensions18 Jun 2019

Great combination of materials, space and finish.

Photos in Holton Street

People who liked this photo also liked
Holton Street
Holton Street
Holton Street
Holton Street
Raw House
Holton Street
Raw House
Raw House
Kitchens with Similar Colours
39th Ave
The Jetfire Home
Wohnküche EG
Проект Lares Design
Bishan Condo
The Home Depot
Kök
Les reportages cuisines

Need help with a Houzz order? Call us on 0808 164 9310 (8am - 5pm GMT excluding weekends)

United Kingdom
Tailor my experience using cookies

By continuing to browse this site or use this app, I agree the Houzz group may use cookies and similar technologies to improve its products and services, serve me relevant content and to personalise my experience. Learn more.