Private Home in Chiswick, LondonModern Dining Room, London

Hufton & Crow

Inspiration for a modern dining room in London with concrete flooring. —  Houzz
Related Photo Topics
This photo has 4 questions

What Houzz contributors are saying:

tugmanstudio
Tugman Studio added this to 11 Homes With Wow Factor (and How to Add Some to Yours)20 September 2017

Manipulate your daylightDaylight comes into many of the examples illustrated here in various ways, but it deserves a section to itself as it is so important. Daylight is the most wonderful magnifier of interior space, but when it is used in blanket form rather insensitively it can lose its magic. Here, a slot of daylight separates the original back wall of this house from the solid roof of the extension, making the whole construction feel more lightweight and delicate, as well as bringing daylight in to what would otherwise be a dark zone within the house.Highlighting specific areas, such as washing daylight down over a stairwell from above or creating a ‘pool’ of daylight over a dining table or kitchen island, can be tremendously effective.

vorbild
VORBILD Architecture added this to What Can an Architect Do For You?4 April 2016

We’ll often come up with good ideas you may never have imaginedArchitects design spaces from the inside out. If you ask us to draw an extension, we’ll do that, but we’ll also discuss how you intend to use the space, or even how you use the whole property, to make sure the extension and the way it looks and feels makes sense for you.For example, the idea behind this design was to make the extension separate from the main building yet connected. The glazed “joint” – the long roof light – also allows more light to flow into the back of the existing house and gives a rare view of the back elevation from within the extension.

tugmanstudio
Tugman Studio added this to Architecture: 8 Architectural Tricks to Enhance an Open-plan Space10 July 2015

Go for visual separationWhen adding to or altering a building, creating a clear visual separation between the new and existing elements of the building can really enhance the sense of extra space. In this home the extension is ‘held away’ – meaning it’s visually separated – from the original back wall of the house. The glass gap is also a visual highlight, doubling the effect.This really creates the sense that you’re passing from one space into another, and not just looking across a single unified area. The room in this example is a generous size already, but in a much smaller house – say a Victorian terrace – visually separating the extension in a similar way could be even more dramatic.

vorbild
VORBILD Architecture added this to Ask an Architect: What are the Hidden Costs of my Renovation Project?20 February 2015

Structural alterationsIf you are planning structural works, such as creating a large opening at the rear of your property with sliding or folding doors, or you need a new floor to create your loft space or plan a basement extension, you will need to allow for a structural engineer’s fees to professionally design your project.Some structural works will require permits, such as the previously mentioned party wall award, if beams need to be placed in recessed holes in the party wall. These reports are also important for building control.

What Houzz users are commenting on:

avron_marcus
Avron added this to Extension29 August 2021

That skylight let’s a lot of light in - could help,get light into the lounge

Dining Rooms with Similar Colours
Eclectic Dining Room
Anthony Residence
dining room
Art Deco Condo
Hampstead Lane
Impressionen
宝物がある家 浜ノ茶屋モデル
Notting Hill
United Kingdom
Tailor my experience using cookies

By continuing to browse this site or use this app, I agree the Houzz group may use cookies and similar technologies to improve its products and services, serve me relevant content and to personalise my experience. Learn more.