Resi
38 Reviews

Rear Extension

This proposed ground floor 'glazed wrap-around' extension, basement conversion and landscape redesign, resulted in a fantastic open-plan kitchen, dining, utility and internal/external entertainment space. The client provided the design team with an opportunity to transform their ground floor and change the way that they use the house on a day-to-day basis.

The brief included for creating a clean, crisp, large room to the rear, whilst maximising the use of glazing. This provided its own challenges, through avoiding what is commonly known as the ‘greenhouse effect’ (overheating in the summer and heat loss in the winter). The solar-controlled and tinted glass were designed to limit this potential problem. The rear facade also included a cantilevered beam, allowing for the glazing to fill the rear façade and wrapping around the corner, creating a full view of the newly-designed garden.

The development included a basement below half of the existing house to accommodate a utility room, complete with wine coolers and additional appliances. The design method focused on minimising the requirement to underpin, through the insertion of a reinforced concrete structure within the existing footprint. This enabled us to create the room underground, whilst ensuring that our client's budget expectations were met.
Country: United Kingdom