Earthy ModernContemporary Hallway & Landing, San Francisco

Who says green and sustainable design has to look like it? Designed to emulate the owner’s favorite country club, this fine estate home blends in with the natural surroundings of it’s hillside perch, and is so intoxicatingly beautiful, one hardly notices its numerous energy saving and green features.

Durable, natural and handsome materials such as stained cedar trim, natural stone veneer, and integral color plaster are combined with strong horizontal roof lines that emphasize the expansive nature of the site and capture the “bigness” of the view. Large expanses of glass punctuated with a natural rhythm of exposed beams and stone columns that frame the spectacular views of the Santa Clara Valley and the Los Gatos Hills.

A shady outdoor loggia and cozy outdoor fire pit create the perfect environment for relaxed Saturday afternoon barbecues and glitzy evening dinner parties alike. A glass “wall of wine” creates an elegant backdrop for the dining room table, the warm stained wood interior details make the home both comfortable and dramatic.

The project’s energy saving features include:
- a 5 kW roof mounted grid-tied PV solar array pays for most of the electrical needs, and sends power to the grid in summer 6 year payback!
- all native and drought-tolerant landscaping reduce irrigation needs
- passive solar design that reduces heat gain in summer and allows for passive heating in winter
- passive flow through ventilation provides natural night cooling, taking advantage of cooling summer breezes
- natural day-lighting decreases need for interior lighting
- fly ash concrete for all foundations
- dual glazed low e high performance windows and doors

Design Team:
Noel Cross+Architects - Architect
Christopher Yates Landscape Architecture
Joanie Wick – Interior Design
Vita Pehar - Lighting Design
Conrado Co. – General Contractor
Marion Brenner – Photography

—  Houzz
Related Photo Topics
This photo has no questions

What Houzz users are commenting on:

id12fall2020kristenvillamor
ID12Fall2020KristenVillamor added this to 4. Sustainable Resilient Finishesyesterday

Inspiration Photo #4: I couldn't have said it better than the original caption of this post: "Who says green and sustainable design has to look like it?" This space looks stunning and it allows these sustainable finishes to speak for themselves.

webuser_346592024
Channing Bertschy added this to Interior Architectural Features5 October 2020

hallway with lots of support and design

matthewd8
Matt Duran added this to Interior Architecture Features24 September 2020

Love the beams and vertical beams

webuser_125451670
HU-125451670 added this to My ideas23 September 2020

Different floor treatment to define space and square columns

United Kingdom
Tailor my experience using cookies

By continuing to browse this site or use this app, I agree the Houzz group may use cookies and similar technologies to improve its products and services, serve me relevant content and to personalise my experience. Learn more.